ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Самковська Оксана Вікторівна


Доповідачі:


Самковська Оксана Вікторівна

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXIX

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1216

Дата реєстрації:

21.03.2024

Проголосовано:

29.03.2024 12:45:55

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    18
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1216






ВОЛОДИМИРЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



(восьме  скликання)


 

Р І Ш Е Н Н Я


 













_______________ 2024 року



                            № _____ 




Про затвердження Програми фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки  


 

Відповідно до пункту 16 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», з метою забезпечення стабільної роботи комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів згідно їх функціональних призначень щодо надання мешканцям громади якісних житлових і комунальних послуг, селищна рада,


 

ВИРІШИЛА:


 

1. Затвердити Програму фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки (далі – Програма), що додається.



2. Фінансовому відділу Володимирецької селищної ради передбачити асигнування на реалізацію Програми, виходячи з загального обсягу видатків на відповідний рік.



3. Контроль за виконанням рішення доручити першому заступнику селищного голови Анатолію РИЖОМУ.






 

Селищний голова                         Василь КОВЕНЬКО
















 

Рішення підготував:


 














































Начальник відділу економіки, інвестицій, житлово-комунального господарства 


 

Оксана  САМКОВСЬКА


 

Погоджено:


 

Секретар селищної ради


 

Юрій БЛИЩИК



Начальник юридичного відділу



Тетяна МАСТІЙ



Начальник загального відділу



Наталія КРУК



Начальник відділу бухгалтерського



обліку, звітності та господарського 



забезпечення – головний бухгалтер


 

Ольга ШЕЛІГАН



Начальник фінансового відділу



Людмила ЯРМОЛЮК




 



































 

Проект рішення оприлюднено на офіційному веб-сайті Володимирецької селищної ради https://volodselrada.gov.ua/



21 березня 2024 року № 1216


 






 

ЗАТВЕРДЖЕНО


 

Рішення селищної ради



______________   2024 року №____




 

ПРОГРАМА



фінансової підтримки комунального підприємства



по водопостачанню та водовідведенню «АКВА»



та його відокремлених підрозділів



на 2024-2027 роки


 



  1. Паспорт Програми




 













































1



Ініціатор розроблення Програми



Володимирецька селищна рада



2



Розробники програми



Відділ економіки, інвестицій,



житлово-комунального господарства



Володимирецької селищної ради



3



Відповідальні виконавці



Володимирецька селищна рада



КП «АКВА»



Філія КП «АКВА» - «Благоустрій»



4



Учасники Програми



Володимирецька селищна рада



КП «АКВА»



Філія КП «АКВА» - «Благоустрій»



5



Терміни реалізації програми



2024-2027 роки



6



Кошти, задіяні на виконання Програми



бюджет Володимирецької селищної територіальної  громади



7



Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, тис.грн всього 


 

14100,0



 



  1. Загальні положення




 

Програма фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2023-2027 роки (далі – Програма) розроблена на виконання ст.91 Бюджетного кодексу України, відповідно до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги», «Про природні монополії», «Про питну воду та питне водопостачання».








 

Продовження додатка


 

У сучасних економічних умовах для забезпечення виконання власних статутних завдань комунальні підприємства нерідко потребують залучення додаткового фінансування, яке сприятиме стабілізації їх фінансово-господарської діяльності, покращенню стану розрахунків, більш ефективному використанню майна комунальної   власності,   оновленню   виробничих    потужностей,   технічної  бази, проведення капітального та поточного ремонту об’єктів спільної власності, забезпеченню повного і своєчасного внесення платежів до бюджету.



Комунальне підприємство по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» включно з філією КП «АКВА» - «Благоустрій» спільно з та його відокремленими підрозділами є стратегічно важливим підприємством для Володимирецької селищної територіальної громади, яке забезпечує селище, централізованим водопостачанням та водовідведенням, вивезенням ТПВ. На даний час фінансовий стан комунального підприємства перебуває на стадії встановлення на фоні значного податкового навантаження, зростання цін за енергоносії та паливно-мастильні матеріали, а також недостатню кількість абонентів. Такий стан справ призводить до порушень трудового законодавства, в частині своєчасної виплати заробітної плати, неякісного надання послуг, унеможливлює придбання необхідної техніки, якісних матеріалів та ускладнює роботу комунального підприємства в цілому.



Діючі тарифи на послуги зазначеного підприємства та його відокремлених підрозділів не повністю забезпечують відшкодування витрат на їх надання, скорочуються обсяги наданих послуг в натуральних показниках, що надаються комунальним підприємством, зростають тарифи на енергоносії, витрати на оплату праці, придбання необхідних матеріалів, сплату податків, тощо, що призводить до збиткової діяльності та неспроможності своєчасно та в повному розмірі розраховуватись за зобов’язаннями.



Несвоєчасна оплата за нарахованими податковими зобов’язаннями (єдиний соціальний внесок, податок на доходи фізичних осіб, тощо), зобов’язаннями зі сплати за спожиті енергоносії, інших складових витрат підприємства та його відокремлених підрозділів призводить до нарахування їм значних штрафних санкцій та пені і, відповідно, до збільшення збитків підприємств. Вищенаведені чинники можуть призвести до зменшення у підприємства та його відокремлених підрозділів власних обігових коштів для забезпечення належного водопостачання, водовідведення, вивезення ТПВ (на погашення заборгованості із виплат заробітної плати, платежів до бюджету, придбання матеріалів для виконання робіт по утриманню та оновленню інженерних мереж, по підготовці до роботи в осінньо-зимовий період, придбання необхідних технічних засобів, оновлення матеріальної бази підприємств за рахунок капітальних вкладень та інші).


 

3. Мета та завдання Програми


 

Метою Програми є сприяння та забезпечення стабільної діяльності комунального  підприємства  та його  відокремлених  підрозділів,  збереження


 

Продовження додатка


 

комунального майна шляхом надання фінансової підтримки комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам, поповнення статутного капіталу 



відповідно до його функціональних призначень щодо надання мешканцям об’єднаної територіальної громади послуг в галузі житлово-комунального господарства та спрямована на виконання наступних завдань:





  1. Покращення якості надання послуг.




  2. Зміцнення матеріально-технічної бази підприємства та його відокремлених підрозділів.




  3. Виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво водопровідно-каналізаційних мереж.




  4. Надання фінансової допомоги для переоснащення, відновлення та реконструкції виробничих потужностей підприємства та його відокремлених підрозділів.




  5. Спрямування видатків на зменшення енерговитрат за рахунок встановлення енергозберігаючого обладнання, придбання та повірки приладів обліку.




  6. Здійснення своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії, що відносяться до виробничої собівартості підприємства та його відокремлених підрозділів, та є невід’ємною частиною виробничого циклу.




  7. Придбання матеріалів, запасних частин, оплати робіт, послуг для стабільної роботи підприємства та його відокремлених підрозділів та підготовки їх до роботи в осінньо-зимовий період.




  8. Подолання наслідків стихії, надзвичайних ситуацій та аварій.




  9. Запобігання банкрутства та відновлення платоспроможності комунального підприємства та його відокремлених підрозділів.




 

4. Заходи з реалізації Програми


 

Реалізація Програми здійснюється шляхом запровадження наступних заходів, спрямованих на розв'язання проблеми та досягнення мети:





  1. Надання підприємством та його відокремленими підрозділами фінансово-економічних розрахунків  (обґрунтування) необхідності виділення коштів  на надання фінансової  підтримки  чи поповнення статутного капіталу з обов’язковим розрахунком економічного ефекту від впровадження заходів, проектів.




  2. Розгляд структурними підрозділами селищної ради направлених матеріалів, прийняття рішення про необхідність фінансування та підготовка проекту рішення селищної ради щодо виділення коштів за рахунок коштів бюджет Володимирецької селищної територіальної  громади.




  3. Прийняття відповідного рішення Володимирецькою селищною радою.




  4. Забезпечення виконання рішення селищної ради та використання підприємством та його відокремленими підрозділами виділених коштів у повному обсязі за цільовим призначенням.




 

Продовження додатка


 



  1. Безпосередній контроль за виконанням завдань програми здійснює відповідний виконавець та комісія з економічних питань, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства, інвестиційного розвитку, земельних відносин, екології, природокористування та благоустрою.




 

5. Фінансова забезпеченість Програми


 

Фінансова підтримка комунального підприємства та його відокремлених підрозділів здійснюється шляхом:





  1. Внесків до їх статутних капіталів з метою поповнення обігових коштів та інвестування в необоротні активи за рахунок спеціального фонду - бюджету розвитку бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади.




  2. Надання поточних та капітальних трансфертів підприємству та його відокремленим підрозділам за рахунок загального фонду бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади.




  3. Головним розпорядником коштів на виконання заходів Програми є Володимирецька селищна рада.




  4. Обсяги фінансування Програми зазначені у додатку 1 до Програми.




  5. Порядок виділення та використання коштів з бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади у формі фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2023-2027 роки відображений у додатку 2 до Програми.





6. Очікувані результати


 

Виконання Програми дасть можливість:





  1. Покращити якість надання послуг.




  2. Забезпечити раціональне використання і збереження комунального майна, розвиток матеріальної бази підприємства.




  3. Здійснювати найбільш ефективне і якісне виконання статутної діяльності підприємства.




  4. Забезпечити безперебійну роботу комунального підприємства та його відокремлених підрозділів.





7. Система контролю





  1. Реалізація Програми покладається на виконавчий комітет Володимирецької селищної ради.




  2. Контроль за виконанням Програми здійснюють постійні комісії селищної ради з економічних питань, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства, інвестиційного розвитку, земельних відносин, екології, природокористування та благоустрою та з питань бюджету, фінансів та соціальної політики, охорони здоров’я, освіти,  культури, молоді і спорту.




 

Секретар селищної ради                                                                   Юрій БЛИЩИК



Додаток 1 



до Програми фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки


 

Орієнтовні обсяги фінансування



Програми фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки













































































































№ з/п



Назва напряму діяльності (пріоритетні завдання)



Зміст заходів



Виконавці



Обсяги фінансування, тис.грн



Джерела фінансування



2024



2025



2026



2027



Всього



1



2



3



4



5



6



7



8



9



10



1



Придбання основних засобів для забезпечення функціонування системи централізованого водопостачання та водовідведення



Насос заглиблений PEDROLLO або аналог



КП «АКВА»



бюджет Володимирецької селищної територіальної  громади



250,0



250,0



250,0



250,0



1000,0



2



Дренажний насос PENTAX  DTRT 200 або аналог



КП «АКВА»



150,0



150,0



150,0



150,0



600,0



3



Станція керування та захисту двигуна (частотний перетворювач)



КП «АКВА»



200,0



200,0



200,0



200,0



800,0



4



Генератор 60 кВт



КП «АКВА»



200,0



200,0



200,0



200,0



800,0



5



Генератор 30 кВт



КП «АКВА»



150,0



150,0



150,0



150,0



600,0



6



Каналізаційні люки з коронами:



5 т



10 т



КП «АКВА»



50,0



50,0



50,0



50,0



50,0



50,0



50,0



50,0



200,0



200,0









 

Продовження додатка


 














































































7



Круглі дренажі люки з коронами  (дощоприймальні)



КП «АКВА»



бюджет Володимирецької селищної територіальної  громади



50,0



50,0



50,0



50,0



200,0



8



Проведення робіт гідро очистки каналізаційної  мережі селища



КП «АКВА»



1000,0



1000,0



1000,0



1000,0



4000,0



9



Забезпечення санітарного очищення територій населених пунктів та санітарного та епідеміологічного благополуччя населення громади



Проведення робіт з ліквідації несанкціонованих/ стихійних сміттєзвалищ



Філія КП «АКВА» -«Благоустрій»



900,0



1000,0



1500,0



1000,0



4400,0



10



Проведення робіт з відлову бродячих тварин, їх вакцинація, чіпування та стерилізація



Філія КП «АКВА» -«Благоустрій»



300,0



300,0



300,0



300,0



1200,0



11



Закупівля засобів для відлову та транспортування бродячих тварин



Філія КП «АКВА» -«Благоустрій»



100,0



0,0



0,0



0,0



100,0



Всього



3400,0



3400,0



3900,0



3400,0



14100,0



 

Додаток 2 



до Програми фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки


 

Порядок



виділення та використання коштів з бюджету Володимирецької селищної територіальної громади у формі фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2024-2027 роки 


 

Цей Порядок визначає механізм надання та використання коштів з бюджету Володимирецької селищної територіальної громади у вигляді фінансової підтримки комунального підприємства та його відокремлених підрозділів у рамках Програми фінансової підтримки комунального підприємства по водопостачанню та водовідведенню «АКВА» та його відокремлених підрозділів на 2023-2027 роки.





  1. Фінансова підтримка комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам надається на підставі статей 71, 91 Бюджетного кодексу України, статей 60, 64 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 143 Конституції України.




  2. Фінансова підтримка надається комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам для забезпечення належної реалізації їх статутних завдань, посилення фінансово-бюджетної дисципліни, вжиття заходів для виробництва та надання якісних, безпечних, безперебійних послуг населенню з метою створення сприятливих умов для життєдіяльності населених пунктів Володимирецької селищної територіальної громади і сприяння поліпшенню фінансово-господарської діяльності підприємства відповідно до затвердженої селищною радою Програми.




  3. Фінансова підтримка комунального підприємства та його відокремлених підрозділів здійснюється засновником за рахунок коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади в обсягах, передбачених рішенням про бюджет Володимирецької селищної територіальної  громади на відповідний рік, та в межах надходжень до бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади. Зазначена фінансова підтримка надається як поточний та капітальний трансферти комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам, які включені до мережі головного розпорядника коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади як одержувачі бюджетних коштів, та використовується відповідно до погодженого в установленому порядку плану використання бюджетних коштів. Реєстрація бюджетних зобов'язань та бюджетних фінансових зобов'язань здійснюється органом Казначейської служби у порядку, встановленому законодавством.





Продовження додатка


 



  1. Комунальне підприємство та/або його відокремлені підрозділи, що потребують отримання фінансової підтримки, оформлюють клопотання на головного розпорядника коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади з обґрунтуваннями та відповідними розрахунками. Головні розпорядники коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади для перерахування фінансової підтримки комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам надають пропозиції для перерахування коштів.




  2. Закупівля товарів, робіт, послуг та проведення інших платежів комунальним підприємством та його відокремленими підрозділами здійснюється у визначеному законодавством порядку:





    1. Фінансова підтримка за рахунок бюджетних коштів може надаватися на безповоротній чи поворотній основі комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам, засновником яких є Володимирецька селищна рада. Фінансова підтримка надається виключно в межах затверджених бюджетних призначень бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади, та в залежності від наявного фінансового ресурсу бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади.




    2. Фінансова підтримка може виділятися на покриття поточних та капітальних витрат комунального підприємства та його відокремлених підрозділів, які виникають в процесі господарської діяльності, напрямок якої відповідає меті і завданням цієї Програми, у випадку якщо такі витрати не покриваються доходами підприємства та його відокремлених підрозділів.




    3. Не підлягають забезпеченню за рахунок коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади витрати комунального підприємства та його відокремлених підрозділів:







 – на премії та інші стимулюючі виплати, передбачені колективними договорами (окрім винагород за ліквідацію аварій та наслідків стихійного лиха); 



– на відрахування профспілковим організаціям для проведення культурно-масової і фізкультурної роботи; 



– на сплату податку на прибуток, частини чистого прибутку (доходу), що вилучається до бюджету, за оренду нежитлових приміщень, штрафних санкцій і пені; 



– на надання спонсорської і благодійної допомоги; 



– на інші непродуктивні витрати, які безпосередньо не пов’язані із основним напрямком діяльності підприємства та його відокремлених підрозділів, який передбачений Статутом підприємства та відповідає меті і завданням Програми. Фінансова підтримка комунальному підприємству та його відокремленим підрозділам немає системного характеру.





  1. Критеріями визначення одержувача для надання фінансової підтримки є наявність:




 

Продовження додатка


 

 – обґрунтування доцільності надання та розміру фінансової підтримки, у тому числі із фінансово-економічним розрахунком, поданого отримувачем фінансової підтримки головному розпоряднику коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади;



 – затвердженого фінансового плану комунального підприємства та його відокремлених підрозділів на поточний рік та прогноз на наступні два роки; 



– затверджених для відповідного комунального підприємства та його відокремлених підрозділів виконавчим комітетом цін/ тарифів на надання послуг.





  1. Контроль за цільовим використанням бюджетних коштів забезпечує головний розпорядник коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади.




  2. Використання коштів з іншою метою, яка не відповідає цьому Порядку, є нецільовим використанням бюджетних коштів, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.




  3. Комунальне підприємство та його відокремлені підрозділи, котрі отримують фінансову підтримку з бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади за результатами своєї діяльності, подають щомісяця до 20 числа місяця, що настає за звітним, головному розпоряднику коштів бюджету Володимирецької селищної територіальної  громади фінансові звіти з пояснювальною запискою.




  4. Відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність України» керівник комунального підприємства несе персональну відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності.




  5. Складення та подання фінансової і бюджетної звітності про використання бюджетних коштів здійснюється в установленому законодавством порядку.