ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Друзь Вадим Віталійович


Доповідачі:


Друзь Вадим Віталійович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1211

Дата реєстрації:

06.02.2024

Проголосовано:

06.02.2024 12:46:36

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    21
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1211



 

ВОЛОДИМИРЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



(восьме  скликання)


 

Р І Ш Е Н Н Я


 

________________ 2024 року                                                                       № ___


 

Про затвердження Програми забезпечення 



дітей з інвалідністю частковими послугами з комплексної 



реабілітації на 2024 рік


 

Відповідно до статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України від 27 березня 2019 року        № 309 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення реабілітації дітей з інвалідністю» (далі - Постанова 309), постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 80 «Про затвердження Порядку надання окремим категоріям осіб послуг із комплексної реабілітації», наказу Міністерства соціальної політики                      від 27 вересня 2018 року № 1423 «Про затвердження форм документів щодо направлення окремих категорій осіб на комплексну реабілітацію», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16 жовтня 2018 року за            № 1160/32612, з метою надання дітям з інвалідністю можливості участі в соціальному і економічному житті шляхом оволодіння ними певних обсягів знань, умінь і навичок, розвитку їхньої особистості в умовах спеціально організованого навчально-виховного процесу, органічно поєднаного з іншими формами реабілітації та інтеграції в суспільство, селищна рада


 

ВИРІШИЛА:


 



  1. Затвердити Програму забезпечення дітей з інвалідністю частковими послугами з комплексної реабілітації на 2024 рік згідно з додатком 1.




  2. Затвердити Положення про забезпечення дітей з інвалідністю частковими послугами з комплексної реабілітації на 2024 рік згідно з додатком 2.




  3. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови Володимирецької селищної ради Анатолія РИЖОГО.






Селищний голова                                                                    Василь КОВЕНЬКО








 

Рішення підготував:



Начальник Управління 



соціально-культурної сфери



Володимирецької селищної ради Вадим ДРУЗЬ




Погоджено:


 

Секретар селищної  ради Юрій БЛИЩИК




Перший заступник селищного 



голови                                                                          Анатолій РИЖИЙ




Начальник юридичного відділу                                 Тетяна МАСТІЙ




Начальник загального відділу                                    Наталія КРУК




Начальник фінансового відділу Людмила ЯРМОЛЮК








































 

Проект рішення оприлюднено на офіційному веб-сайті Володимирецької селищної ради https://volodselrada.gov.ua/



06 лютого 2024 року № 1211




Додаток 1















СХВАЛЕНО


 

Рішення виконавчого комітету



__________ 2024 року №____



  



ЗАТВЕРДЖЕНО


 

Рішення селищної ради



__________2024 року №____



 



 

Програма забезпечення дітей з інвалідністю послугами 



з комплексної реабілітації на 2024 рік 


 

1. Паспорт Програми


 













































1.



Ініціатор розроблення програми



Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради



2.



Розробник програми



Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради



3.



Відповідальний виконавець програми



Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради



4.



Учасники програми



Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради



7.



Термін реалізації



програми



2024 



8.



Перелік бюджетів, які беруть участь у виконанні програми



Місцевий бюджет



9.



Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми



30 тис. грн. 



 

2. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована програма



Згідно з державною статистичною звітністю дитяча інвалідність має тенденцію до зростання. На території Володимирецької громади проживає 233 дитини з інвалідністю. Згідно зі статтею 23 Конвенції ООН про права дитини визначається право дитини з особливими потребами на особисте піклування, доступ до освіти, відновлення здоров’я, соціальне, культурне і духовне життя.



Реабілітаційні заходи щодо дітей з особливими потребами повинні розширюватись за рахунок розвитку сфери соціальної реабілітації, яка повинна починатися досить рано, щоб діти з інвалідністю в ранньому віці могли максимально розвинути свої природні здібності без відриву від сім’ї, в подальшому своєчасно та найбільш повно інтегруватися в суспільство.



Враховуючи складність демографічної ситуації в Україні, стрімке зростання дитячої інвалідності і необхідність зміни цієї ситуації  на краще, рання соціальна реабілітація дітей з особливими потребами сприятиме усуненню або більш повній компенсації обмежень їх життєдіяльності, відновленню їх повноцінного соціального статусу, що в свою чергу сприятиме зменшенню соціальної напруженості у суспільстві та поліпшенню здоров’я нації.



Програма визначає концептуально головну мету і завдання, конкретизує шляхи, механізми, терміни та перелік основних заходів з реалізації стратегічних завдань, їх виконавців, прогнозовані обсяги фінансового забезпечення виконання. Програма має відкритий характер і може доповнюватися (змінюватися) в установленому чинним законодавством порядку в разі, коли в період її виконання відбуватимуться суттєві зміни  в законодавстві України, державній політиці, в реальній соціально-економічній ситуації в громаді.



Програма розроблена відповідно до Конституції України , Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальні послуги», інших чинних нормативно-правових актів.


 

3. Визначення мети програми



Метою цієї програми є надання дітям з інвалідністю можливості, незалежно від характеру і причин їх інвалідності, найбільшої участі в соціальному і економічному житті шляхом оволодіння ними певних обсягів знань, умінь і навичок, розвитку їхньої  особистості в умовах спеціально організованого навчально-виховного процесу, органічно поєднаного з іншими формами реабілітації та інтеграції в суспільство,  а також впровадження в Україні сучасної системи центрів ранньої соціальної реабілітації  дітей з інвалідністю.


 

4.Фінансове забезпечення програми



Фінансування заходів Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету із залученням інших джерел фінансування, незаборонених законодавством.



Щорічно при формуванні місцевого бюджету планується передбачати, виходячи із фінансових можливостей, цільові кошти для забезпечення виконання заходів програми.



Для забезпечення програми передбачається також залучення благодійних внесків та гуманітарної допомоги.





5. Координація та контроль за ходом виконання програми



Координація та контроль за ходом виконання програми, покладається на Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради. Контроль за використанням бюджетних коштів, спрямованих на забезпечення виконання програми, здійснюється в порядку, встановленому чинним законодавством України та рішеннями селищної ради




Секретар селищної ради     Юрій БЛИЩИК                           










 

Додаток 2















СХВАЛЕНО


 

Рішення виконавчого комітету



__________ 2024 року №____



  



ЗАТВЕРДЖЕНО


 

Рішення селищної ради



__________2024 року №____



 



 

ПОЛОЖЕННЯ



про забезпечення дітей з інвалідністю частковими послугами 



з комплексної реабілітації на 2024 рік


 

Для забезпечення дитини реабілітаційними заходами один із батьків дитини чи її законний представник подає заяву про направлення дитини до реабілітаційної установи у довільній формі (далі - заява) із зазначенням інформації про вибрану реабілітаційну установу разом з копіями:



- паспорта громадянина України та/або свідоцтва про народження, та/або



іншого документа, що посвідчує особу дитини;



- індивідуальної програми реабілітації, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;



- виписки з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (форма № 027/о).



Вартість реабілітаційних заходів для кожної дитини визначається реабілітаційною установою відповідно до індивідуальної програми реабілітації, в якій зазначаються обсяг і строки проведення таких заходів.



Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження І та II ступеня - 16 тис. гривень, III ступеня - 25 тис. гривень.



Гранична вартість реабілітаційних заходів для однієї дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження І, II, III ступеня, збільшується на 50 відсотків для кожного ступеня.



Під час здійснення реабілітаційних заходів у стаціонарі їх гранична вартість може включати вартість проїзду від місця проживання до закладу, проживання та харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника.



Під час здійснення реабілітаційних заходів амбулаторно у граничну вартість можуть включатися витрати на проїзд від місця проживання до закладу, харчування дитини, одного з батьків дитини чи її законного представника.



Реабілітаційні заходи в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.



Витрати на проведені реабілітаційні заходи покриваються шляхом відшкодування з місцевого бюджету коштів за заявою батьків дитини чи її законного представника та документів, які підтверджують вартість понесених витрат в межах граничних норм, які визначені цим Положенням. Виплата витрат на проведені реабілітаційні заходи за рішенням виконавчого комітету.



Перелік реабілітаційних установ, закладів охорони здоров’я формується Фондом соціального захисту інвалідів та розміщується на веб-сторінці Фонду соціального захисту інвалідів.










 

Секретар селищної ради     Юрій БЛИЩИК