ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

ШВЕЦЬ Роман Вікторович


Доповідачі:


ШВЕЦЬ Роман Вікторович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1174

Дата реєстрації:

26.01.2024

Проголосовано:

06.02.2024 12:33:04

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    2
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1174





 

ВОЛОДИМИРЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



(восьме скликання)


 

Р І Ш Е Н Н Я


 


















______________________ 2024 року



№ _____ 



Про затвердження Програми психосоціальної підтримки жителів Володимирецької селищної територіальної громади на 2024 рік



 

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальні послуги», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постанов Кабінету Міністрів України №1338 від 29.11.2022 року «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», №1049 від 03.10.2023 року «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості», за погодженням із постійною комісією з питань бюджету, фінансів та  соціальної політики, охорони здоров'я, освіти,  культури, молоді і спорту Володимирецької селищної ради, селищна рада, 


 

ВИРІШИЛА:


 



  1. Затвердити Програму психосоціальної підтримки жителів Володимирецької селищної територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма), що додається.




  2. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Володимирецької селищної ради від 8 вересня 2023 року № 1246 «Про затвердження Програми забезпечення Вараського районного Центру психосоціальної підтримки Володимирецького СЦСС на 2023-2024 роки».




  3. Сектору комунікацій та цифрового розвитку розмістити це рішення на офіційному веб-сайті Володимирецької селищної ради.




  4. Контроль за виконанням рішення доручити заступнику селищного голови Івану БАЗАЦІ.




 

Селищний голова Василь КОВЕНЬКО



Рішення підготував:


 

Менеджер Вараського районного 



Центру психосоціальної підтримки Роман ШВЕЦЬ




Погоджено:


 

Секретар селищної ради Юрій БЛИЩИК


 

Заступник селищного голови Іван БАЗАКА


 

Начальник Управління 



соціально-культурної сфери Вадим ДРУЗЬ


 

Начальник юридичного відділу Тетяна МАСТІЙ


 

Начальник загального відділу Наталія КРУК


 

Начальник фінансового відділу Людмила ЯРМОЛЮК


 

В. о. директора Володимирецького 



селищного центру соціальних служб Галина КОВАЛЕЦЬ






























 



Проект рішення оприлюднено на офіційному веб-сайті Володимирецької селищної ради https://volodselrada.gov.ua/



26 січня 2024 року № 1174



ЗАТВЕРДЖЕНО


 

Рішення селищної ради



____________ 2024 року № ___










 

ПРОГРАМА



психосоціальної підтримки жителів Володимирецької селищної територіальної громади на 2024 рік 





1.  Паспорт Програми



 







































Ініціатор розроблення Програми



Управління соціально-культурної сфери



Розробник Програми



Володимирецький СЦСС



Відповідальний виконавець Програми



Володимирецький СЦСС



Виконавці Програми



Комунальні установи та комунальні некомерційні підприємства, засновником або співзасновником яких є Володимирецька селищна рада, надавачі соціальних послуг



Термін реалізації Програми



2024 рік



Перелік місцевих бюджетів, які беруть участь у виконанні



Бюджет Володимирецької селищної територіальної громади



Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, тис. грн.


 

715,0 грн.




 



2. Загальна частина



Програму розроблено відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про соціальні послуги», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», постанов Кабінету Міністрів України №1338 від 29.11.2022 року «Деякі питання надання безоплатної психологічної допомоги особам, які звільняються або звільнені з військової служби, з числа ветеранів війни, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, членам сімей таких осіб та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни і членам сімей загиблих (померлих) Захисників та Захисниць України відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», №1049 від 03.10.2023 року «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження комплексної соціальної послуги з формування життєстійкості». 



3. Мета та завдання Програми



Метою Програми є підтримка психічного здоров’я жителів Володимирецької селищної територіальної громади (далі – Громади), адаптація громадян до кризових ситуацій, набуття ними навичок стресостійкості.



Завдання Програми:





  1. організація на території Громади простору (приміщення) для надання психосоціальних послуг та забезпечення його функціонування;




  2. підтримка доступності психосоціальних послуг на території усієї Громади;




  3. допомога у взаємодії громадян, громадських організації, органів влади з надавачами соціальних послуг (відповідно до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг / їх об’єднаннями);




  4. сприяння проведенню навчань, тренінгів, лекцій, семінарів, майстер-класів, індивідуальних занять, арт-терапевтичних заходів, групових терапевтичних подорожей тощо, які відповідають меті Програми;




  5. виявлення потреб населення та бар’єрів, які існують для отримання ними психосоціальних послуг;




  6. підвищення обізнаності населення з питань психічного здоров’я, в тому числі шляхом організації інформаційно-просвітницьких заходів та активностей;




  7. сприяння організації роботи груп самодопомоги та взаємодопомоги, зокрема за принципом «рівний рівному», клубів за інтересами в рамках надання психосоціальної послуги;




  8. допомога громадянам в отриманні соціальних, медичних, реабілітаційних та інших послуг, відповідно до потреб;




  9. підвищення інституційної спроможності надавачів соціальних послуг, підвищення кваліфікації профільних спеціалістів, робота яких сприяє досягненню Мети Програми.




 

4. Обґрунтування Програми



Психосоціальні послуги в умовах війни є необхідними для підтримки психічного здоров’я та соціального благополуччя ветеранів/-нок, учасників/-ць бойових дій, членів їхніх сімей та інших осіб, які постраждали від наслідків збройного конфлікту. Такі послуги спрямовані на профілактику, подолання або мінімізацію складних життєвих обставин, пов’язаних з травматичними досвідами, втратами, переселенням, соціальною ізоляцією, дискримінацією тощо. Психосоціальні послуги можуть включати психологічну реабілітацію, психотерапію, соціальну роботу, сімейне консультування, групову підтримку, правову допомогу, професійну орієнтацію, навчання, зайнятість, волонтерство, культурні та дозвіллєві заходи тощо.



Психосоціальні послуги мають бути доступними, якісними, своєчасними, індивідуальними, сімейно-орієнтованими, громадськими, гуманістичними, етичними та культурно-чутливими. Вони мають враховувати потреби, сильні сторони, цінності, інтереси та очікування отримувачів послуг, а також сприяти їхньому самовизначенню, самодопомозі, саморозвитку, самореалізації та соціальній інтеграції. Такі послуги мають бути надавані відповідно до міжнародних стандартів, рекомендацій та принципів, а також національного законодавства та політики в галузі охорони здоров’я, соціального захисту, ветеранських справ, освіти, культури тощо.



Реалізація Програми допоможе покращить якість психосоціальних послуг, які надаються на території Громади, збільшить кількість надавачів таких послуг, популяризуватиме психосоціальні послуги серед населення. У підсумку реалізація заходів Програми дозволить покращити психічне здоров’я жителів Громади.


 

5. Фінансування Програми та порядок використання коштів



Джерелом фінансування Програми є бюджет Володимирецької селищної ради. 



Додаткове фінансування здійснюється за рахунок залучення коштів об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій, благодійних, релігійних організацій та фізичних осіб, інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.



Головним розпорядником бюджетних коштів є Управління соціально-культурної сфери Володимирецької селищної ради.



Виконавцями Програми можуть бути комунальні установи та комунальні некомерційні підприємства, засновником або співзасновником яких є Володимирецька селищна рада, а також інші надавачі соціальних послуг, що діють на території Громади, у тому числі такі, що зареєстровані у Реєстрі надавачів та отримувачів соціальних послуг/ їх об’єднаннями (далі – виконавці). 



Відповідальним виконавцем Програми є Володимирецький селищний центр соціальних служб.



Програма реалізується шляхом здійснення виконавцями конкретних заходів та виконання завдань, які відповідають Меті Програми.



Для отримання фінансування виконавець готує на ім’я головного розпорядника коштів письмову заяву довільної форми та подає її на погодження відповідальному виконавцю Програми. Заява повинна містити:





  • прізвище, ім’я, по батькові заявника;




  • найменування організації, яку представляє заявник;




  • контактний телефон та адресу електронної пошти (за наявності);




  • адресу місцезнаходження організації;




  • загальний опис заходу;




  • реквізити рахунка, відкритого у Казначействі;




  • бюджет заходу за формою:





















































Перелік товарів, робіт та послуг, 



необхідних для реалізації заходу



Кількість



Орієнтовна вартість за одиницю



Орієнтовна вартість ВСЬОГО



1



2





ВСЬОГО








  • до заяви додається копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.





Правильність складеної заяви, відповідність  пропонованого заходу Меті Програми перевіряє відповідальний виконавець Програми. Відповідальний виконавець Програми погоджену заяву подає на розгляд головному розпоряднику коштів.



Головний розпорядник коштів, відповідальний виконавець Програми мають право запитувати у виконавця уточнення щодо змісту заяви та доданих документів. 



Рішення про виділення коштів або закупівлю товарів, робіт та послуг приймає головний розпорядник коштів.



Головний розпорядник коштів, відповідальний виконавець Програми можуть запитувати у виконавця паперовий звіт про реалізацію заходу (у тому числі копії фінансових документів), який фінансувався за рахунок Програми. Звіт подається не пізніше ніж упродовж 10 робочих днів з дня запиту.




6.  Перелік завдань і заходів Програми, які потребують фінансування 





































































































































































































































з/п



Найменування заходу



Терміни виконання



Виконавець



Орієнтовна вартість реалізації заходів,



тис. грн



1



2



3



4



5



1.  Організація на території Громади простору (приміщення) для надання психосоціальних послуг та забезпечення його функціонування.



1.1.



Компенсація витрат на оплату комунальних послуг, в тому числі на оплату праці найманих робітників (прибиральник, двірник, кочегар та ін.)



щомісяця упродовж 



2024 року



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



100,0



1.2.



Придбання меблів



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



20,0



1.3.



Придбання комп’ютерної та організаційної техніки, комп’ютерних аксесуарів



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



50,0



2. Підтримка доступності психосоціальних послуг на території усієї Громади.



2.1.



Компенсація витрат на оплату послуг з технічного обслуговування автомобіля



за необхідності



Володимирецький СЦСС



15,0



2.2.



Компенсація витрат на паливно мастильні матеріали



за необхідності



Володимирецький СЦСС



120,0



3. Допомога у взаємодії громадян, громадських організації, органів влади з надавачами соціальних послуг (відповідно до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг / їх об’єднаннями).



3.1.



Співучасть в організації місцевого Форуму психічного здоров’я



10.10.2024



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



40,0



3.2.



Створення «гарячої лінії психологічної підтримки»



за необхідності 



Надавачі соціальних послуг



30,0



4. Допомога в організації навчань, тренінгів, лекцій, семінарів, майстер-класів, індивідуальних занять, арт-терапевтичних заходів, групових терапевтичних подорожей тощо, які відповідають Меті Програми.



4.1.



Оплата послуг запрошених профільних спеціалістів



не частіше ніж один раз у квартал



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



40,0



4.2.



Компенсація транспортних витрат учасникам, які не є жителями селища Володимирець



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



30,0



4.3.



Організація групових терапевтичних подорожей 



не частіше ніж один раз у квартал



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



40,0



5. Виявлення потреб населення та бар’єрів, які існують для отримання ними психосоціальних послуг.



5.1.



Проведення соціологічних опитувань



не частіше ніж раз у півріччя



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



30,0



6. Підвищення обізнаності населення з питань психічного здоров’я, в тому числі шляхом організації інформаційно-просвітницьких заходів та активностей.



6.1.



Інформаційно-просвітницькі публікації у друкованих медіа



не частіше ніж раз у місяць



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



15,0



6.2.



Інформаційно-просвітницькі публікації в онлайн-медіа



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



15,0



6.3.



Друк рекламних матеріалів (візиток, листівок, плакатів, сіті-лайтів, білбордів тощо)



за необхідності



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



20,0



7. Сприяння організації роботи груп самодопомоги та взаємодопомоги, зокрема за принципом «рівний рівному», клубів за інтересами в рамках надання психосоціальної послуги.



7.1.



Придбання канцелярських товарів, продуктів харчування



за необхідності



Надавачі соціальних послуг



20,0



8. Допомога громадянам в отриманні соціальних, медичних, реабілітаційних та інших послуг, відповідно до потреб.



8.1.



Створення «дорожньої карти» соціальних послуг



до 1.10.2024



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



15,0



9. Підвищення інституційної спроможності надавачів соціальних послуг, підвищення кваліфікації профільних спеціалістів, робота яких сприяє досягненню Мети Програми.



9.1.



Освітні програми, в тому числі онлайн-навчання



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



15,0



9.2.



Відрядження, метою яких є здобуття додаткової освіти чи підвищення кваліфікації



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



10,0



9.3.



Придбання методичної літератури



за необхідності



Володимирецький СЦСС



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



10,0



10. Інші заходи, спрямовані на досягнення Мети та Завдань Програми



10.1.



Обслуговування організаційної техніки



за необхідності



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



10,0



10.2.



Придбання канцелярських товарів



за необхідності



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



50,0



10.3.



Придбання продуктів харчування



за необхідності



Надавачі соціальних послуг



Інші комунальні установи селищної ради



20,0



ВСЬОГО:



715,0



 

7. Заключні положення



У разі відсутності необхідності фінансування витрат зазначених в окремих пунктах цієї Програми, дозволити використовувати відповідні кошти на інші заходи в межах цієї Програми.




Секретар селищної ради       Юрій БЛИЩИК