ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Волочнюк Олександр Васильович


Доповідачі:

Блищик Юрій Миколайович



Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXV

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

1070

Дата реєстрації:

10.10.2023

Проголосовано:

13.10.2023 10:31:34

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    18
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 1070



ВОЛОДИМИРЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ



РІШЕННЯ










______________________ 2023 року _____


Про внесення змін до цільової програми «Програма фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» на 2023-2024 роки»



Відповідно до статей 25, 26, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст.18 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», з метою фінансового забезпечення охорони здоров’я, впровадження в діяльності комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимирецької селищної ради медичної практики, спрямованої на збереження, поліпшення та відновлення здоров’я населення, здійснення іншої діяльності в сфері охорони здоров’я, необхідної для належного забезпечення профілактики, діагностики і лікування хвороб, травм, отруєнь чи інших розладів здоров’я, іншої діяльності, розвиток медичної бази шляхом технічного забезпечення, за погодженням з комісією з питань бюджету та фінансів, регламенту, депутатської діяльності, соціальної політики, охорони здоров’я, освіти, культури, молоді та спорту, правопорядку та здійснення контролю за дотриманням антикорупційного законодавства, селищна рада,



ВИРІШИЛА:




  1. Внести зміни до цільової програми «Програма фінансової підтримки комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» на 2023-2024 роки» (далі – Програма), виклавши Програму в новій редакції, що додається.

  2. Фінансовому відділу Володимирецької селищної ради при формуванні бюджету на відповідні роки передбачити кошти на реалізацію заходів Програми в межах наявних фінансових ресурсів.

  3. Комунальному некомерційному підприємству «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» Володимирецької селищної ради про хід реалізації заходів Програми інформувати селищну раду у визначені нею строки.

  4. Контроль за виконанням рішення доручити першому заступнику селищного голови Анатолію РИЖОМУ.



Селищний голова Василь КОВЕНЬКО



Рішення підготував:



Директор комунального некомерційного



підприємства «Володимирецький центр



первинної медико-санітарної допомоги»



Володимирецької селищної ради Олександр ВОЛОЧНЮК



Погоджено:



Перший заступник селищного голови Анатолій РИЖИЙ



Секретар селищної ради Юрій БЛИЩИК



Начальник юридичного відділу Тетяна МАСТІЙ



Начальник загального відділу Наталія КРУК



Начальник фінансового відділу Людмила ЯРМОЛЮК



Проект рішення оприлюднено на офіційному веб-сайті Володимирецької селищної ради https://volodselrada.gov.ua/



10.10.2023 року № 1070




ЗАТВЕРДЖЕНО



рішення селищної ради



_____________ 2023 року №____



ПРОГРАМА



фінансової підтримки



Комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» на 2023-2024 роки



Паспорт Програми
























































1. Ініціатор розроблення Програми Володимирецька селищна територіальна громада
2. Розробник Програми Комунальне некомерційне підприємство «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги»
3. Відповідальний виконавець Програми Комунальне некомерційне підприємство «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги»
4. Учасники Програми Комунальне некомерційне підприємство

«Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги»
5. Термін реалізації

Програми
2023-2024 роки
6. Загальний обсяг фінансових ресурсів необхідних для реалізації Програми, тис.грн. всього, у тому числі 9777,0 тисяч гривень
6.1 Державний бюджет -
6.2 Місцевий бюджет 6008,00 тисяч гривень
6.3 Власні кошти підприємств -
6.4 БюджетАнтонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад. 3769,0 тисяч гривень


Загальні положення



Здоров’я є найважливішим з прав людини та найвищою людською цінністю, від якої залежить економічний, фізичний та духовний потенціал суспільства. Це показник соціального і культурного прогресу, один із головних елементів національного багатства. Доступність, якість, сучасність, ефективність, ресурсна забезпеченість медичної допомоги є основою для забезпечення високих стандартів рівня здоров’я та покращення якості життя населення.



Програма фінансової підтримки Володимирецького центру первинної медико-санітарної допомоги (далі-Програма) орієнтована на забезпечення надання якісної первинної медичної допомоги, створення належної матеріально-технічної бази лікувального закладу.



Програма фінансової підтримки Володимирецького центру первинної медико-санітарної допомоги на 2023-2024 роки розроблена на підставі Цивільного кодексу України, законів України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування», «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.11.2016р. № 1013-р. «Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я».



  Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма



Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) визнала первинну медичну допомогу (ПМД) найбільш важливим елементом національних систем охорони здоров’я (ОЗ). Доведено, що диспропорції між ПМД і спеціалізованою допомогою у країнах з низьким і середнім рівнем доходів залишаються джерелом неефективності й нерівності в охороні здоров’я населення.



Світовий досвід показує, що одним із головних пріоритетів розвитку національної системи охорони здоров’я є розвиток та налагодження ефективного функціонування системи надання населенню первинної медико-санітарної допомоги та її доступності.



На даний час медичний заклад комунальне некомерційне підприємство «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» забезпечений необхідним кадровим потенціалом та не в повному обсязі матеріально-технічною базою, має в своєму складі всі необхідні структурні підрозділи для надання медичної допомоги, провадження господарської та іншої діяльності, відповідно до законодавчих актів України.



Розвиток первинної медичної допомоги населення Володимирецької, Антонівської, Рафалівської та Каноницької територіальних громад (далі- територіальних громад), які обслуговує комунальне некомерційне підприємство «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» реалізується по наступних основних напрямках:




  1. Сприяння досягненню рівності, солідарності та соціальної справедливості щодо здоров’я населення за рахунок забезпечення універсального доступу та соціального захисту населення;

  2. Забезпечення людино-орієнтованого підходу, що враховує потреби та очікування людей, з метою підвищення результативності та ефективності медичних послуг для населення;

  3. Підвищення рівня здоров’я громад шляхом інтеграції ПМД і заходів громадського здоров’я;

  4. Зміна принципів управління закладами ПМД шляхом відмови від командно-адміністративних методів управління та впровадження гармонізованого, репрезентативного, соціально інтегрованого, заснованого на переговорах методу управління.



Тому головним завданням комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» залишається забезпечення населення комплексними та інтегрованими послугами зі всебічної, безперервної і пацієнт-орієнтованої первинної медичної допомоги, спрямованої на задоволення потреб населення у відновленні та збереженні здоров’я, профілактики захворювань, зменшення потреби в госпіталізації та покращення якості життя.



Пакет медичних послуг, які надаються за програмою медичних гарантій та оплачуються Національною службою здоров’я України не забезпечує в повній мірі видаткиохорони здоров’я для надання належної медичної допомоги населенню.



Первинну медичну допомогу населеннютериторіальних громад надає комунальне некомерційне підприємство «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги», в склад якого входять амбулаторії,фельдшерсько-акушерські пункти, медичні пункти тимчасового базування які забезпечують «первинкою» 85,0 % населення. За час дії програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги територіальних громад у 2020 році придбано медичну апаратуру та обладнання, медичні та офісні меблі, що дало змогу забезпечити укомплектування амбулаторій в середньому на 90 %, інших підрозділів на 90 %. Тому питання укомплектації медичною апаратурою та обладнанням залишається актуальним. Це стосується лабораторного, телеметричного обладнання, санітарних автомобілів та транспорту категорії «А». Формування спроможної мережі первинної медичної допомоги потребує суттєвих матеріальних затрат.



На сьогодні сформована єдина мережа інформаційного забезпечення підрозділів ПМД, створено реєстр пацієнтів, система моніторингу за їх здоров’ям, здійснюється заходи з розвитку телемедицини.



Мета Програми



Основною метою діяльності Володимирецького центру первинної медико-санітарної допомоги є медична практика, спрямована на збереження, поліпшення та відновлення здоров’я населення, здійснення іншої діяльності в сфері охорони здоров’я, необхідної для належного забезпечення профілактики, діагностики і лікування хвороб, травм, отруєнь чи інших розладів здоров’я, іншої діяльності, розвиток медичної бази шляхом технічного забезпечення.



Метою програми розвитку первинної медико-санітарної допомоги є забезпечення зниження рівня захворюваності, інвалідності та смертності населення шляхом формування і налагодження ефективного функціонування системи надання населенню доступної і високоякісної первинної медико-санітарної допомоги на засадах сімейної медицини.



Покращення якості первинної медичної допомоги можливо лише при впровадженні нових інноваційних методів лікування, закупівлі сучасного медичного обладнання та матеріальній мотивації праці медичних працівників. Досягнення даної мети можливо лише за умови раціонального використання наявних фінансових та кадрових ресурсів, консолідації бюджетів різних рівнів для оплати послуг, які будуть надаватися Володимирецьким центром первинної медико-санітарної допомоги.



Основним підходом до концепції реформування є створення належних відповідних умов надання якісної, своєчасної первинної медичної допомоги.



Обґрунтування шляхів розв’язання проблеми,



строки виконання Програми



Для досягнення мети цієї Програми шляхами розв’язання проблем є:




  • пріоритетний розвиток первинної медико-санітарної допомоги шляхом удосконалення надання кваліфікованої первинної медичної допомоги, а також лікувально-профілактичної допомоги у відповідності з договорами про надання медичних послуг населенню територіальних громад;

  • удосконалення матеріально-технічної бази охорони здоров’я відповідно до світових стандартів, запровадження правових, економічних, управлінських механізмів, забезпечення конституційних прав громадян на охорону здоров’я, а саме оснащення структурних підрозділів закладу медичною апаратурою, обладнанням та інструментарієм відповідно до табеля оснащення затвердженого

  • проведення капітальних та поточних ремонтів,

  • забезпечення автотранспортом,

  • інформаційно-технічне забезпечення структурних підрозділів закладу;

  • покращення фінансового забезпечення, в тому числі шляхом залучення позабюджетних коштів із різних джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством.



Напрями діяльності та заходи Програми



Відповідно до поставленої мети предметом діяльності комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» є:




  • медична практика з надання первинної медичної допомоги населенню;

  • забезпечення права громадян на вільний вибір лікаря з надання первинної медичної допомоги у визначеному законодавством порядку;

  • організація надання первинної медичної допомоги у визначеному законодавством порядку, в тому числі надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнтам, які не потребують екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;

  • проведення профілактичних щеплень;

  • планування, організація, участь та контроль за проведенням профілактичних оглядів та диспансеризації населення, здійснення профілактичних заходів, у тому числі безперервне відстеження стану здоров’я пацієнта з метою своєчасної профілактики, діагностики та забезпечення лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів;

  • консультації щодо профілактики, діагностики, лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, а також щодо ведення здорового способу життя;

  • взаємодія з суб’єктами надання вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з метою своєчасного діагностування та забезпечення дієвого лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів з урахуванням особливостей стану здоров’я пацієнта;

  • організація відбору та спрямування хворих на консультацію та лікування до закладів охорони здоров’я та установ, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу, а також відбору хворих на санаторно-курортне лікування та реабілітацію у визначеному законодавством порядку;

  • проведення експертизи тимчасової непрацездатності та контролю за видачею листків непрацездатності;

  • направлення на медико-соціальну експертну комісію осіб зі стійкою втратою працездатності;

  • участь у проведенні інформаційної та освітньо-роз’яснювальної роботи серед населення щодо формування здорового способу життя;

  • участь у державних та регіональних програмах щодо організації пільгового забезпечення лікарськими засобами населення у визначеному законодавством порядку та відповідно до фінансового бюджетного забезпечення галузі охорони здоров’я;

  • участь у державних та регіональних програмах щодо скринінгових обстежень, профілактики, діагностики та лікування окремих захворювань у порядку визначеному відповідними програмами та законодавством;

  • участь у визначенні проблемних питань надання первинної медичної допомоги в територіальних громадах та шляхів їх вирішення;

  • надання рекомендацій органам місцевого самоврядування щодо розробки планів розвитку первинної медичної допомоги;

  • визначення потреби структурних підрозділів підприємства та населення у лікарських засобах, виробах медичного призначення, медичному обладнанні та транспортних засобах для забезпечення населення доступною, своєчасною та якісною первинною медичною допомогою;

  • моніторинг забезпечення та раціональне використання лікарських засобів, виробів медичного призначення, медичного обладнання та транспортних засобів;

  • забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників закладу;

  • залучення медичних працівників для надання первинної медико-санітарної допомоги, в тому числі залучення лікарів, що працюють як фізичні особи – підприємці за договорами підряду, підтримка професійного розвитку медичних працівників для надання якісних послуг;

  • закупівля, зберігання та використання ресурсів, необхідних для надання медичних послуг, зокрема лікарських засобів (у т.ч. наркотичних засобів та прекурсорів), обладнання та інвентарю;

  • координація діяльності лікарів із надання первинної медичної допомоги з іншими суб’єктами надання медичної допомоги, зокрема закладами вторинної та третинної медичної допомоги, санаторіїв, а також з іншими службами, що опікуються добробутом населення, зокрема соціальна служба, та правоохоронними органами;

  • надання елементів паліативної допомоги пацієнтам на останніх стадіях перебігу невиліковних захворювань, яка включає комплекс заходів, спрямованих на полегшення фізичних та емоційних страждань пацієнтів, моральну підтримку членів їх сімей;

  • надання будь-яких послуг іншим суб’єктам господарювання, що надають первинну медичну допомогу на території територіальних громад, які обслуговує центр;

  • інші функції, що випливають із покладених на Підприємство завдань.



Очікувані результати та ефективність Програми



Виконання Програми дасть змогу:



-удосконалити та підвищити ефективність роботи комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги»;



-покращити забезпечення комунального некомерційного підприємства «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» медичним обладнанням, інвентарем, матеріалами;



-забезпечить населення ефективними лікарськими засобами та виробами медичного призначення;



- забезпечить зміцнення та оновлення матеріально-технічної бази закладу;



- забезпечить матеріальну мотивацію праці медичних працівників;



- зменшить енерговитрати, за рахунок встановлення енергозберігаючого обладнання.



Фінансова підтримка виконання Програми



Фінансове забезпечення Програми здійснюється відповідно до законодавства України за рахунок:




  • коштів місцевого бюджету;

  • коштів державного бюджету;

  • коштів місцевих бюджетів Антонівської, Рафалівської та Каноницької територіальних громад, шляхом надання субвенцій власнику Підприємства;

  • залучень благодійних коштів, а також інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України.



Кошти, отримані за результатами діяльності, використовуються комунальним некомерційним підприємством «Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги» на виконання запланованих заходів Програми, згідно додатку.



Секретар селищної ради Юрій БЛИЩИК



Додаток до Програми



ЗАВДАННЯ І ЗАХОДИ



з виконання Програми фінансової підтримки Володимирецького центру первинної медико-санітарної допомоги



на 2023-2024 роки




















































































































































































































































































з/п
Найменування

завдання
Перелік заходів

програми
Джерела

фінансування
Орієнтовний

обсяг фінанс.,

(тис. грн.)
У тому числі за роками
2023 2024
КНП “Володимирецький центр первинної медико-санітарної допомоги”
1. Придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю. - господарчих, будівельних, електротоварів, меблів та інших малоцінних предметів;

- паливно-мастильних матеріалів, запчастин до транспортних засобів;

- придбання комплектувальних виробів і деталей для ремонту всіх видів виробничого та невиробничого обладнання;

- канцелярського та письмового приладдя; бланків, паперу та ін.;

- інших товарів.
Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
300,00

300,00
150,00

150,0
150,00

150,0
Всього: 600,0 300,0 300,0
2. Придбання лікарських засобів для надання невідкладної допомоги по само зверненню (пацієнти, що не підписали декларації, іногородні і т.д.). -придбання лікарських засобів. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької селищ- ної територіальної громади;


2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
50,0

30,0
25,0

15,0
25,0

15,0
Всього: 80,0 40,0 40,0
3. Придбання лікарських засобів для надання невідкладної допомоги по само зверненню ВПО. 110,0 110,0
Всього 110,0 110,0
4. Забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та виробами медичного призначення згідно Постанов КМУ від 17.08.1998 р. №1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», від 03.12.2009 р. №1301 «Про затвердження Порядку забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами». -придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
600,0

240,0
300,0

120,0
300,0

120,0
Всього: 840,00 420,00 420,0
5. Відшкодування вартості проведених лабораторних біохімічних досліджень, які не передбачені програмою первинної медичної допомоги - придбання реактивів. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2) Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
102,0

51,0
40,0

15,0
62,0

36,0
Всього: 153,0 55,0 98,0
6. Комунальні послуги та енергоносії, відшкодування за спожите тепло. -оплата комунальних послуг,

-відшкодування за спожите тепло.
Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2) Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
1800,0

900,0
900,0

450,0
900,0

450,0
Всього: 2700,0 1350,00 1350,00
7. Оплата послуг (крім комунальних). - згідно заключених договорів на оплату послуг. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2) Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
350,0

140,0
150,0

60,0
200,0

80,0
Всього: 490,00 210,0 280,0
8. Виявлення та профілактика інфекційних захворювань (COVID-19, грип і т.д.) на території Володимирецької, Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад по наказах (по потребі).

  • придбання тест-систем для раннього виявлення інфекційних захворювань;

  • придбання вакцини;

  • профілактика поширення інфекційних захворювань, проведення скринінгу на COVID.


Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
320,0

200,0
100,0

100,0
220,0

100,0
Всього: 520,0 200,0 320,0
9. Удосконалення лікувального процесу, оснащення сучасним діагностично-лікувальним обладнанням. -придбання медичного обладнання. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
200,0

120,0
100,0

60,0
100,0

60,0
Всього: 320,0 160,0 160,0
10. Придбання транспортних засобів типу «А». -придбання транспортних засобів для середнього медичного персоналу. Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
120,0

120,0
60,0

60,0
60,0

60,0
Всього: 240,0 120,0 120,0
11 Придбання санітарного транспорту для В.Телковицької АЗПСМ - придбання санітарного транспорту для В.Телковицької АЗПСМ для обслуговування населення Місцевий бюджет:

Володимирецької селищної територіальної громади;
500,0 500,0 500,00
Всього: 1000,0 500,0 500,00
12. Проведення капітальних та поточних ремонтів, реконструкцій та реставрації структурних підрозділів лікувального закладу, проведення устрою – підрозділів до відповідності вимогам «Доступність будинків та споруд для маломобільних груп населення»;

- В т.ч. МПТБ с.Половлі
-оплата робочих проектів капітального ремонту, виготовлення та коригування

проектно-кошторисної документації, реконструкція та капітальний ремонт структурних підрозділів центру, виготовлення технічних заключень по відповідності умов «Доступність будинків та споруд для маломобільних груп населення».
Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницької територіальних громад;
900,0

500,0
200,0

200,0
700,0

300,00
Всього: 1400,0 400,0 1000,0
13 Проведення поточного ремонту Довговільської АЗПСМ - оплата робочих проектів поточного ремонту, оплата проведених робіт. Місцевий бюджет:

Володимирецької селищної територіальної громади;
370,00 170,0 200,00
Всього: 370,0 170,0 200,00
14. Проведення благоустрою прилеглої території Володимирецької АЗПСМ -оплата матеріалів та робіт по проведенню благоустрою території, (розширення території доріг, для паркування, ремонт дороги). Місцевий бюджет:

Володимирецької селищної територіальної громади;
100,0 100,0 100,00
Всього: 200,0 100,0 100,00
15. Виготовлення технічної документації на майно, в т.ч. для можливості проведення страхування майна -виготовлення технічних паспортів на будівлі, та актів на землю. Місцевий бюджет:

Володимирецької селищної територіальної громади;
250,0 100,0 150,00
Всього: 250,0 100,0 150,00
16. Встановлення або монтаж блискавкозахисту. - контур блискавкозахисту виконати згідно норм ПТБ ПТЕС Місцевий бюджет:

  1. Володимирецької


селищної територіальної громади;

2)Антонівської, Рафалівської, Каноницькоїтериторіальних громад;
336.00

168.0
168,0

84,0
168,0

84.0
Всього: 504 252,0 252,0
ВСЬОГО 9777,0 4377,0 5400,0